Gå til hovedindholdet

Vi satser på månegrisen

- indlæg bragt i Børsen 21. januar 2013

Publiceret 22. januar 2013

Fødevarebranchen er et af Danmarks stærkeste kort. Det ved vi i regeringen, og vi har fuld fokus på at udnytte branchens styrkeposition, forbedre den og øge konkurrenceevnen, så vi fastholder arbejdspladser – og meget gerne skaber flere.

Derfor giver jeg ikke meget for Mette Bocks (LA) beskyldninger her i avisen den 11. januar om, at regeringen blæser på landbruget.

Vi har nedsat et vækstteam for fødevarer, der skal komme med forslag til, hvordan vi gør livet lettere for fødevarevirksomhederne, så de kan vokse og blive ved med at være attraktive på det globale marked.

Samtidig arbejder Natur- og Landbrugskommissionen benhårdt på at komme med forslag til, hvordan vi finder en bedre balance mellem landbrug og natur. Hvordan vi gør miljø og klima-investeringer til en vækstgenerator frem for en hæmsko.

For der er faktisk et marked for bæredygtige fødevarer, som de danske fødevareproducenter er ved at sætte sig rigtig godt på, og det skal vi selvfølgelig udnytte.

Vi satser på forskning og inddrager alle kloge hoveder, om de så sidder i det offentlige eller private. Bl.a. har vi igangsat et ambitiøst innovationspartnerskab – månegrisen. På tre år skal partnerskabet udvikle en hypermoderne grøn svinestald, som ikke belaster miljøet og samtidig øger effektiviteten i staldene. Lykkes det, kan både svinene og selve stalden blive stærke eksporteventyr.

Kloge hoveder gør det selvfølgelig ikke alene, for Fødevarebranchen er netop et af de steder, hvor vi ikke når langt uden fagfolkene på gulvet. Derfor arbejder regeringen også netop nu på en jobpakke, der skal se på, hvordan vi skaber flere produktionsarbejdspladser.

Det sker faktisk også, at vi fjerner afgifter, hvis de står i vejen for landbruget. Derfor fjernede vi den fedtafgift, der blev indført af Mette Bocks venner i den tidligere VK-regering.

Konkurrencen er hård, det ved vi. Men regeringen arbejder for, at vi har et konkurrencedygtigt landbrug – ikke bare i morgen, men mange år frem i tiden.


MENU